donderdag 22 september 2022

Zelenski presenteert 'Oekraïense vredesformule'

President Volodimir Zelenski presenteerde gisteravond wat hij de 'Oekraïne's vredesformule' noemde in  een toespraak via een videoverbinding op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Die formule bestaat uit vijf punten: 1. bestraf de agressie van de Russen, 2. bescherm lijf en leden van de Oekraïners, 3. herstel de territoriale integriteit van Oekraïne, 4. bied Oekraïne internationale veiligheidsgaranties en 5. erken het Oekraïense recht op zelfverdediging.

'Het is een formule die niet alleen voor ons kan werken, maar voor iedereen die zich in vergelijkbare omstandigheden bevindt als wij. Het is een formule die misdaad bestraft, het leven beschermt, de veiligheid en territoriale integriteit herstelt, veiligheid garandeert en voorziet in vastberadenheid', zei de president.

'Wat zit er niet in onze formule? Neutraliteit. Zij die spreken over neutraliteit, bedoelen iets anders als menselijke waarden en vrede worden aangevallen. Ze praten over onverschilligheid – ieder voor zich. Dit is wat ze zeggen. Ze doen alsof ze geïnteresseerd zijn in elk andermans problemen. Ze zorgen formeel voor elkaar. Ze sympathiseren alleen voor protocol. En daarom doen ze alsof ze iemand beschermen, maar in werkelijkheid beschermen ze alleen hun gevestigde belangen. Dit is wat de voorwaarden voor oorlog schept. Dit is wat nodig is moeten worden gecorrigeerd om voorwaarden voor vrede te scheppen', zei Zelenski.

'Alles wat je nodig hebt is vastberadenheid. Als je goed naar onze vredesformule kijkt, zul je zien dat de uitvoering ervan al een de-facto hervorming van de Verenigde Naties wordt. Onze formule is universeel en verenigt het noorden en het zuiden van de wereld Het roept op tot de meerderheid van de wereld en moedigt aan om de vertegenwoordiging uit te breiden van degenen die ongehoord bleven.'

'Dit is een onevenwichtigheid wanneer Afrika, Latijns-Amerika, het grootste deel van Azië, Centraal- en Oost-Europa zich houden aan het vetorecht dat ze zelf nooit hebben gehad', zei hij. 'En dit is waar Oekraïne het over heeft. En heb je ooit zulke woorden uit Rusland gehoord? Maar het is een permanent lid van de Veiligheidsraad. Om de een of andere reden. Om welke reden, niet Japan of Brazilië, niet Turkije of India, niet Duitsland of Oekraïne. De dag zal komen dat dit zal worden opgelost', zei Zelenski.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: