dinsdag 27 september 2022

Patriarch Kirill: 'Vechten wast alle zonden weg'

Patriarch Kirill, geestelijk leider van de Russisch-orthodoxe kerk, blijft zich inspannen om de Russische invasie in Oekraïne te rechtvaardigen. Afgelopen zondag zei hij tijdens een kerkdienst dat dienen in het leger 'alle zonden wegwast'. De door president Vladimir Poetin afgeroepen mobilisatie kan volgens deze bloeddorstige priester de orthodoxe kerken in Rusland en Oekraïne weer bij elkaar brengen. 
Begin 2019 verkreeg de Oekraïense orthodoxe kerk zelfstandigheid, tot grote onvrede van de Russisch-orthodoxe kerkleider. De Oekraïense kerk mag van Kirill terugkeren in de 'moederschoot', maar hij zegt er wel bij dat er dan geen compromissen worden gesloten.

Kirill zegt nu in een interview met het Russische staatspersbureau TASS: 'We hebben een noodlottige tijd meegemaakt en in een noodlottige tijd moeten we ons geloof vernieuwen, ons bewustzijn en ons geheugen aanscherpen en anders kijken naar veel dingen waar we gisteren nog zonder enige aandacht of speciale zorg naar keken. En dan zal deze spirituele mobilisatie van ons, waartoe ik nu iedereen oproep, ook helpen om alle krachten van ons vaderland te mobiliseren.'

Bron: TASS

Geen opmerkingen: