zaterdag 17 september 2022

Poetin speelt weer eens de vermoorde onschuld

De Russische president Vladimir Poetin probeert nu de vermoorde onschuld te spelen. Tijdens zijn persconferentie na afloop van de Shanghai Cooperation Organisation in Oezbekistan merkte hij op dat hij wel wil onderhandelen, maar zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski niet. 'Zelenski heeft publiekelijk laten weten dat hij niet met Rusland wil praten.'

De waarheid is anders. Rusland wil wel praten over het beëindigen van de oorlog, maar alleen op de eigen voorwaarden. Zelenski stelt daar tegenover dat die voorwaarden - het definitief opgeven van de Krim en de Donbas - onacceptabel zijn. Niet alleen voor hemzelf, maar voor 85 procent van de Oekraïense bevolking (dat bleek eerder deze week wel uit een opiniepeiling). Rusland moet bereid zijn zich volledig terug te trekken, ook van de Krim. Een duidelijke patstelling dus.

Poetin deed laatdunkend over het tegenoffensief van het Oekraïense leger in het oosten en zuiden. Met een cynisch lachje: 'We zien hier en daar wat activiteit langs de frontlijn. Oekraïne zegt met een tegenoffensief zijn begonnen. Nou, we zien wel hoe dat afloopt.' Poetin zei dat de Russische reactie 'nogal voorzichtig' is. 'Tot op zekere hoogte. Recentelijk heeft ons leger een paar flinke klappen uitgedeeld. Dat valt op te vatten als een waarschuwing.'

De Russische president zei niets te weten over voorstellen om Oekraïne een (internationale) veiligheidsgarantie te geven, zoals deze week naar buiten werd gebracht. Volgens Poetin stond Rusland positief tegenover een veiligheidsgarantie  tijdens onderhandelingen in mei van dit jaar in Istanboel. 
Daarom zou Rusland zijn troepen hebben 'teruggetrokken' bij de Oekraïense hoofdstad Kyiv 'met de bedoeling om aan de voorwaarden van dit akkoord' te voldoen. Waarschijnlijk doelt Poetin hier op een toezegging dat Oekraïne af ziet van het lidmaatschap van de NAVO. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: