woensdag 21 september 2022

VS noemt dreiging kernwapens 'onverantwoord'

De Amerikaanse regering noemt het 'onverantwoordelijk' van de Russische president Vladimir Poetin om met het inzetten van kernwapens te dreigen. 'Het is onverantwoordelijk voor een kernmacht om zich zo uit te laten. Maar het past in het stramien van de afgelopen zeven maanden en we nemen het uiterst serieus', zei regeringswoordvoerder John Kirby.

'Wij volgen, voor zover dat mogelijk is, wat hun plannen zijn. Zo nodig passen wij onze reactie daar op aan, maar daar zien we nu geen noodzaak toe', aldus Kirby. De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde afgelopen weekeinde nog dat het gebruik van kernwapens in de strijd tegen Oekraïne ernstige gevolgen zal hebben voor Rusland. 

China riep na Poetin's aankondiging van een gedeeltelijke mobilisatie op om te gaan onderhandelen over 'een oplossing die tegemoet komt aan de zorgen over hun veiligheid van beide partijen'. 

Buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Unie richtte zich vooral op het voornemen om via pseudo-referenda delen van Oekraïne tot Russisch grondgebied te verklaren. De EU veroordeelt deze handelwijze, is niet van plan de uitslagen van de pseudo-referenda te erkennen en er zullen nieuwe sancties volgen voor Rusland. 'Sinds het begin van de invasie heeft Rusland Oekraïense burgers geïntimideerd, onrechtmatig vastgezet, gemarteld en misbruikt. Een aanzienlijk deel van de bevolking heeft moeten vluchten voor het oorlogsgeweld', zei Borrell.

'Ik geloof niet dat Poetin kernwapens gaat inzetten', was de reactie vanmorgen van de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een interview met de tv-zender van de Duitse krant Bild. 'Ik geloof niet dat de wereld dit zal toestaan.'
  
Bronnen: Moscow Times, Kyiv Post

Geen opmerkingen: