maandag 12 september 2022

IAEA-chef ziet 'hoopvolle signalen' kerncentrale

Directeur-generaal Rafael Grossi van het atoomagentschap IAEA zegt 'hoopvolle signalen' te hebben gekregen van zowel Rusland als Oekraïne dat een veiligheidszone rond de kerncentrale van Zaporizja mogelijk is. 'Beide zijden benaderen ons met vragen, veel vragen', aldus Grossi die onlangs een team van dertien experts aanvoerde die de (on)veiligheid van de kerncentrale moesten onderzoeken.

De door Rusland aangestelde gouverneur Jevhen Balitski heeft vanmiddag tegen het Russische persagentschap RIA Novosti gezegd dat de kerncentrale na het uitvallen van ook de laatste verbinding met het Oekraïense elektriciteit nu vanaf de Krim via 'een stabiele verbinding' van stroom wordt voorzien. 

De kerncentrale van Zaporizja is al sinds begin maart in Russische handen. Door geregelde beschietingen is schade aangericht op het terrein van de kerncentrale. Daardoor waren al vijf van de zes reactoren stilgelegd. De zesde reactor werd gistermorgen vroeg van het Oekraïense net afgekoppeld.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is minder optimistisch dan de IAEA-chef. 'De enige manier om de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja te garanderen bestaat uit het vertrek van de Russische bezetters en het teruggeven aan Oekraïne. Daar moet het IAEA zich op richten. Andere oplossingen zijn er niet, want dan gaat Rusland toch door met dit gevaarlijke spel', meldt woordvoerder Oleg Nikolenko.

Bronnen: Reuters, Ukrajinska Pravda, European Pravda

Geen opmerkingen: