dinsdag 13 september 2022

Internationale veiligheidsgaranties voor Oekraïne

Andrii Jermak, stafchef van president Volodimir Zelenski, en Anders Fogh Rasmussen, voormalige secretaris-generaal van de NAVO, presenteerden vandaag een aantal aanbevelingen om veiligheidsgaranties voor Oekraïne te verkrijgen. Die veiligheidsgaranties moeten voorkomen dat Rusland in de toekomst nogmaals een poging doet om Oekraïne aan te vallen. 

Het is de bedoeling dat Oekraïne die veiligheidsgaranties krijgt van een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Polen, Italië, Duitsland, Frankrijk, Australië, Turkije, de Baltische Staten en landen in Midden- en Oost-Europa.

'Het is de bedoeling dat er een krachtig signaal uit gaat naar Vladimir Poetin dat wij pal achter Oekraïne staan. Maar ook een signaal naar de Oekraïense bevolking dat de internationale wereld pal blijft staan voor de onafhankelijkheid en soevereiniteit van hun land', zei Rasmussen. Het rapport met aanbevelingen is opgesteld door een internationale werkgroep. 

President Volodimir Zelenski liet naderhand weten dat het 'een eerste, maar erg belangrijke stap is' om er na de huidige oorlog voor te zorgen dat Rusland niet opnieuw een poging gaat doen om Oekraïne te overmeesteren.

De belangrijkste aanbevelingen uit het rapport:

  • Oekraïne moet de middelen krijgen om een sterk leger op te bouwen dat in staat is om het Russische leger en eventueel ook paramilitaire bewegingen te weerstaan.
  • Er zijn langdurig investeringen nodig, zodat Oekraïne zelf een wapenindustrie kan opbouwen en dat het kan rekenen op wapens en militaire inlichtingen van de bondgenoten. Ook moeten Oekraïense militairen worden getraind en moeten ze mee kunnen doen aan gezamenlijke militaire oefeningen van de Europese Unie en de NAVO.
  • De veiligheidsgaranties moeten helder geformuleerd zijn en door de garant stellende landen en Oekraïne samen worden opgesteld. Ze moeten wettelijk en politiek verankerd zijn.
  • De veiligheidsgaranties moeten militair, financieel, technisch en infrastructureel van karakter zijn om nieuwe agressie jegens Oekraïne te voorkomen, maar ook moet het gaan om maatregelen die meteen in werking zijn als de soevereiniteit en het grondgebied van Oekraïne in gevaar zijn.
  • Het Verdrag van Kyiv moet ook een uitgebreid pakket sancties omvatten jegens het aanvallende land, maar ook moet er overeenstemming zijn om Oekraïne te voorzien van moderne luchtverdedigingssystemen en moeten de veiligheidsgaranties ook de veiligheidssituatie op en aan de Zwarte Zee omvatten.
  • De veiligheidsgaranties zijn niet bedoeld als alternatief voor toetreding van Oekraïne tot de NAVO.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: