maandag 12 september 2022

Stroomuitval door raketaanvallen snel hersteld

Honderdduizenden Oekraïners zaten gisteravond zonder stroomals gevolg van een grootschalige Russische aanvallen met kruisraketten die speciaal gericht was op elektriciteitsvoorzieningen in de provincies Poltava, Dnipro, Charkiv, Soemi en Donetsk. Een elektriciteitscentrale en maar liefst 40 transformatorstations werden beschadigd. Er vielen vier doden en er waren drie gewonden onder medewerkers.

Maar al na 40 minuten hadden de eerste huishoudens weer elektriciteit. Alle hoogspanningsleidingen waren 4,5 uur na de aanval al hersteld en rond het middaguur werkte alles in de provincies Poltava en Donetsk weer naar behoren. In de provincie Soemi zaten op dat moment nog 1.700 huishoudens zonder stroom, 3.000 in de provincie Dnipro en 12.000 in de provincie Charkiv.

Minister Herman Haloesjtsjenko van Energie is tevreden met de snelheid waarmee de elektriciteitsvoorziening wordt hersteld. Maar hij kijkt ook vooruit en verwacht vaker Russische aanvallen op elektriciteitscentrales. 'We moeten sneller reageren op die aanvallen, maar we werken ook aan back-up voorzieningen. We gaan er ook voor zorgen dat de energiebedrijven in het hele land bijspringen als dat nodig blijkt te zijn.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: