maandag 19 september 2022

Leger Rusland: ongetraind, ongemotiveerd

De Russische president Vladimir Poetin vertrouwt volgens het Institute for the Study of War (ISW) in toenemende mate op ongetrainde vrijwilligers en ad hoc geformeerde eenheden dan op het reguliere leger. In de loop van de zomer passeerde Poetin al de legerleiding en de top van het ministerie van Defensie, vooral toen het leger niet bleek opgewassen tegen de Oekraïense troepen tijdens het tegenoffensief in de provincie Charkiv.

Een prominente Russische militaire blogger meldt dat 'al is begonnen met het formeren van het 4e Legerkorps. Met het 3e Legerkorps is het slecht gelopen, er wordt zelfs verondersteld dat dit korps gehalveerd is in de provincie Charkiv. Er worden nu gevangen misdadigers het leger in getrokken, veiligheidsdiensten als de FSB en Rosgvardia worden naar het front gestuurd en ook worden steeds meer mannen uit de bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk gemobiliseerd. Deze handelwijze wordt sterk bekritiseerd door gepensioneerde officieren. 

Volgens het ISW leidt het ad hoc samenstellen van zulke eenheden tot meer spanningen, ongelijkheid en het zorgt er vooral voor dat er geen samenwerking is tussen de verschillende eenheden. Zowel Oekraïense als Russische bronnen melden dat het Russische leger weigert om soldaten op tijd te betalen, of zelfs helemaal niet te betalen en evenmin te zorgen voor medische hulp voor gewonde soldaten. 

Sommige legereenheden beloven een financiële beloning voor elke kilometer die ze op het Oekraïense leger weten te veroveren. Wat bij gebrek aan succes tot ontevredenheid van de soldaten leidt. Alleen bij de steden Bachmoet en Donetsk is in de afgelopen weken nog enige vooruitgang geboekt. 

Verder wordt ook melding gemaakt van discriminatie. Zo zouden de Tsjetjeense strijders eerst andere eenheden  vooruit te sturen voordat ze zelf de strijd aan gaan. De soldaten van de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk willen alleen vechten voor het eigen grondgebied.

Dit alles overziend verwacht het ISW dat de situatie van het Russische leger op Oekraïens grondgebied niet verbetert door het inzetten van vrijwilligers, gevangenen en gemobiliseerde mannen die niet of nauwelijks getraind de strijd aan moeten gaan met het goedgetrainde en sterk gemotiveerde Oekraïense leger.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: