donderdag 29 september 2022

'Kinderen Marioepol zijn nu thuis in Rusland'

Dertig kinderen uit Marioepol die door de Russische autoriteiten ergens in de buurt van Moskou zijn ondergebracht hebben het daar prima naar de zin volgens de Russische ombudsman Maria Lvova-Belova. Ze stonden aanvankelijk afwijzend tegenover hun nieuwe omgeving, maar 'inmiddels houden ze van Rusland'. Ook Lvova-Belova zou een Oekraïens kind in huis hebben genomen. 

De ombudsman heeft het over de Oekraïense ouders als 'gastouders' die de kinderen in de steek waren gelaten en door het Russische leger uit schuilkelders in Marioepol zijn gered. De kinderen zouden na aankomst hebben gescholden op de Russische president en ze zongen uit protest het Oekraïense volkslied. Maar 'heropvoeding' zou hun houding hebben veranderd. Een aanbod om terug naar Oekraïne te gaan werd volgens de ombudsman door hen afgewezen. 

Lvova-Belova noemt het 'onbegrijpelijk' dat de Oekraïense regering de kinderen terug wil hebben. De burgemeester van Marioepol zegt dat er nog steeds kinderen naar Rusland worden gedeporteerd. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: