zondag 18 september 2022

Zoektocht naar doden Izjoem duurt nog weken

Het gaat nog zeker twee weken duren om alle lichamen op te graven die zijn begraven in de stad Izjoem die vorig weekeinde werd bevrijd van de Russische bezetting. 'We hebben al veel graven gevonden, maar inwoners zeggen dat er nog veel meer mensen begraven liggen. We zijn nu met man en macht aan het zoeken. Als we de lichamen hebben opgegraven, dan proberen we zoveel mogelijk slachtoffers te identificeren', laat burgemeester Valerii Martsjenko weten. 

Alle opgegraven lichamen worden overgebracht naar de provinciehoofdstad Charkiv, waar ze worden onderzocht. In eerste instantie werd nog gezegd dat zo'n duizend inwoners van izjoem zijn overleden tijdens de Russische bezetting, maar het lijkt er nu op dat het werkelijke dodental vele malen hoger is. Er is onder meer een massagraf met 440 lichamen gevonden. 

Gouverneur Oleh Sinjehoebov zei vrijdag dat vrijwel alle lichamen sporen vertonen van marteling. De Verenigde Naties hebben aangekondigd dat er een onderzoeksteam wordt gestuurd. In de stad Izjoem wonen nu nog tussen de 13.000 en 15.000 mensen. Voor de oorlog waren dat er 56.000,

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: