dinsdag 20 september 2022

Ook 'gouverneur' bezet Cherson wil referendum

In navolging van de rebellen in Donetsk en Loehansk heeft ook de door Rusland aangestuurde gouverneur van het bezette deel van de provincie Cherson een referendum aangekondigd over aansluiting bij Rusland. Volodimir Saldo liet via Telegram weten dat er 'onmiddellijk' een referendum moet komen. Het gaat om een online stemming, met een verwacht 'opkomst' van 80 procent.

'Als de provincie Cherson straks deel uitmaakt van de Russische Federatie, dan weet ik dat dit ons beschermt, dat we weer een vreedzaam leven kunnen leiden en dat we straks tevreden achterom kunnen kijken. Ik ben er van overtuigd dat het Russische volk en president Vladimir Poetin garant staan voor onze veiligheid en welvaart.' De referenda zouden van vrijdag 23 tot en met dinsdag 27 september plaats moeten hebben.

Dmitri Medvedev, plaatsvervangend voorzitter van de Russische veiligheidsraad, meent dat het houden van volksraadplegingen in de bezette gebieden Oekraïne er van zal weerhouden om aanvallen te doen op wat straks Russisch grondgebied zal zijn. 'Als de nieuwe gebieden eenmaal bij Rusland horen, dan is dit onherroepelijk. Elke aanval op Russisch grondgebied is een misdrijf, wat voor ons betekent dat we alle mogelijke middelen mogen inzetten om onszelf te verdedigen', aldus Medvedev. 

Oekraïne is niet onder de indruk van de plannen voor referenda in de door Rusland bezette gebieden. Stafchef Andrii Jermak van president Volodimir Zelenski noemt het 'een naïeve manier van afpersing van lieden die alleen weten hoe ze moeten vechten tegen kinderen en ongewapende mensen. Dit ruikt naar angst. Rusland is bang en probeert ons nu op een primitieve manier te manipuleren. Dat laten we niet gebeuren.'

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: