vrijdag 30 september 2022

Oekraine vraagt versneld NAVO-lidmaatschap aan

Oekraïne heeft een aanvraag ingediend om versneld lid te worden van de NAVO. President Volodimir Zelenski heeft dit vanmiddag bekend gemaakt. Volgens Zelenski heeft Oekraïne 'al laten zien dat het een volwaardig lid kan zijn' van het militaire bondgenootschap. De spoedaanvraag werd op straat in Kyiv ondertekend door de president. 

De aanvraag is een volkomen verrassing, al kondigde Zelenski gisteren al wel aan dat hij met een 'fundamenteel besluit' zou komen. 

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO en secretaris-generaal Antonio Guterres geven om 18.00 uur een persconferentie. 

De integrale tekst van de toespraak van president Zelenski waarin hij de spoedaanvraag voor het lidmaatschap van de NAVO bekend maakt: 

Oekraïners!

En al onze vrienden en bondgenoten!

De facto bondgenoten. Vandaag zetten we hier in Kyiv, in het hart van ons land, een beslissende stap voor de veiligheid van de hele gemeenschap van vrije naties. 

We zien wie ons bedreigt. Die klaar is om te doden en te verminken. Die om zijn invloedssfeer uit te breiden niet stopt bij enige wreedheid.

Op 24 februari vond de eerste grootschalige aanval op Oekraïne plaats. De eerste!

Rusland zou niet aan onze grenzen zijn gestopt als we het niet hadden tegengehouden. Andere staten zouden aangevallen zijn. De Baltische landen, Polen, Moldavië en Georgië, Kazachstan…

En ten derde – we moeten de jure vastleggen wat we de facto al hebben bereikt. In Oekraïne wordt beslist over het lot van de democratie in de confrontatie met tirannie. Het is hier, met de hardheid van onze staatsgrenzen, dat we de hardheid van de grenzen van alle Europese staten kunnen waarborgen. We kunnen garanderen dat niemand anders de oorlog terug naar ons continent zal durven brengen.

Het is hier, in Oekraïne, dat de waarden van onze Euro-Atlantische gemeenschap echte vitale energie hebben gekregen. De kracht van de natie die vecht voor vrijheid, en de kracht van de naties die helpen in deze strijd.

We zijn de facto bondgenoten. Dit is al gerealiseerd. De facto hebben we onze weg naar de NAVO al voltooid. De facto hebben we de interoperabiliteit met de Bondgenootschappelijke normen al bewezen, ze zijn echt voor Oekraïne - echt op het slagveld en in alle aspecten van onze interactie.

We vertrouwen elkaar, we helpen elkaar en we beschermen elkaar. Dit is wat de Alliantie is. De facto.

Vandaag doet Oekraïne een aanvraag om het de jure te maken. Volgens een procedure die consistent is met onze betekenis voor de bescherming van onze hele gemeenschap. Onder een versnelde procedure.

We weten dat het mogelijk is. We hebben gezien dat Finland en Zweden dit jaar met toetreding tot de Alliantie zijn begonnen zonder een actieplan voor lidmaatschap.

Dit is eerlijk. Dit is ook eerlijk voor Oekraïne. Dit is de consolidering op het niveau van het verdrag van wat al is bereikt in het leven en wat onze waarden zijn.

We begrijpen dat hiervoor de consensus van alle leden van het Bondgenootschap nodig is. We begrijpen dat het nodig is om tot een dergelijke consensus te komen. En daarom, terwijl dit gebeurt, bieden we aan om onze voorstellen met betrekking tot veiligheidsgaranties voor Oekraïne en heel Europa uit te voeren in overeenstemming met het Kiev Security Compact, dat is ontwikkeld en gepresenteerd aan onze partners.

Beveiliging heeft geen alternatieven. Maar vastberadenheid is nodig om het te garanderen.

We zetten onze beslissende stap door de aanvraag van Oekraïne voor versnelde toetreding tot de NAVO te ondertekenen.

Vandaag heeft de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne een besluit aangenomen om sancties op te leggen aan belangrijke personen en rechtspersonen van Rusland die niet de moed hadden om zich uit te spreken ter verdediging van de menselijkheid en het internationaal recht, of die op de een of andere manier betrokken zijn in agressieve stappen tegen Oekraïne en de gemeenschap van democratische naties.

En tegelijkertijd richt ik me tot de volksvertegenwoordigers van Oekraïne: tijdens de volgende zitting van de Verchovna Rada van Oekraïne zal een wetsontwerp over de nationalisatie van alle Russische activa worden overwogen, wat deze procedure aanzienlijk zou moeten vereenvoudigen. Gelieve dit wetsvoorstel onverwijld goed te keuren.

We voltooien de ontmanteling van de Russische invloed op Oekraïne, Europa en de wereld.

Glorie aan Oekraïne!

Geen opmerkingen: