donderdag 22 september 2022

Oekraïne krijgt 215 gevangenen terug van Rusland

Bij een gevangenenruil met Rusland heeft Oekraïne 215 militairen vrij weten te krijgen, waaronder 108 soldaten van het Azov-regiment die lange tijd heldhaftig stand hielden tegen het Russische leger in de fabriek Azovstal in Marioepol. Oekraïne ruilde ze tegen 55 Russische soldaten en Viktor Medvedtsjoek, een Oekraïense oligarch en peetvader van Poetin's dochter. Medvedtsjoek zat maandenlang vast op verdenking van landverraad.

Onder de door Rusland vrijgelaten gevangenen bevonden zich ook tien buitenlanders die met het Oekraïense leger meevochten. Verder gaat het om grensbewakers, politiemensen, douanebeambten, soldaten van de Nationale Garde.
 
President Volodimir Zelenski en zijn stafchef Andrii Jermak maakten gisteravond laat enkele namen bekend. Zij noemden in het bijzonder aanvoerders van het Azov-regiment: luitenant-kolonel en commandant van het regiment Denis Prokopenko (bekend als Radis), Serhii Volinksi (Volina), plaatsvervangend commandant Svjatoslav Palamar, Densi Sjleha en Oleh Chomenkoi. 

De gevangenenruil kwam tot stand op initiatief van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De vijf waarvan Zelenski en Jermak de naam noemden zijn nu in Turkije, waar Erdogan persoonlijk garant staat voor hun veiligheid. Ze zullen in Turkije blijven tot het einde van de oorlog.

Zelenski merkte ook op dat hij het niet betreurt dat hij Medvedtsjoek moest laten gaan. 'We hebben alle informatie over hem verkregen om op een later moment toch een strafzaak tegen hem te beginnen.' De oligarch die ook jarenlang actief was in de landelijke politiek werd op 22 april gearresteerd.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: