zaterdag 24 september 2022

Kremlin overschreeuwt zichzelf met mobilisatie

Een Russische soldaat toont een verroest 
 machinegeweer waarmee hij de oorlog
 in wordt gestuurd. 
Het Russische leger heeft grote moeite met de opdracht van president Vladimir Poetin om 300.000 mannen te mobiliseren. Zo lukt het volgens het Institute for the Study of War (ISW) niet om dat doel te bereiken met alleen mannen die al eerder in het leger hebben gezeten en dus snel inzetbaar zijn. Er sijpelt al informatie door dat het Kremlin voor 10 november over 1,2 miljoen extra soldaten wil beschikken.

Het ISW zegt dit niet te kunnen verifiëren, maar uit de wel beschikbare informatie blijkt dat de bureaucratische en ongemotiveerde organisatie deze opdracht niet aan kan. Russische militaire bloggers die voor de oorlog zijn, maar ook veel mensen op de sociale media zijn ontevreden nu blijkt dat oudere mannen, studenten, werknemers uit de oorlogsindustrie en burgers zonder enige militaire ervaring onrechtmatig worden opgeroepen voor het leger. 

Minister Sergej Sjoigoe van Defensie en andere regeringsfunctionarissen hebben steeds gezegd dat zij uitgezonderd zouden zijn van de mobilisatie. Intussen blijkt dat ook werknemers van luchthavens en vliegmaatschappijen worden opgeroepen, alsmede werknemers van andere industrietakken. 

Het verbaast het ISW dat de mobilisatie niet beter is voorbereid, al wordt niet uitgesloten dat het de komende weken toch lukt om de organisatie op poten te krijgen. Ondertussen zorgt de mobilisatie in heel Rusland voor commotie. 

Er zijn video's op de sociale media gepost die laten zien dat gemobiliseerde mannen op de vuist gaan met de politie, dat ze in discussie gaan met medewerkers van de recruteringbureaus of dat ze ronduit weigeren aan een onwettig mobilisatiebevel te voldoen. Voeg daarbij dat sommige rekruten een ouderwets grendelgeweer  of een verroeste kalashnikov machinegeweer krijgen uitgereikt. Ook daarvan zijn voorbeelden te vinden op sociale media.

Daarmee wordt wel duidelijk dat het Kremlin ongemotiveerde en ontevreden mannen de oorlog in stuurt met de opdracht om de Russische invasie in buurland Oekraïne alsnog te doen slagen.

Bronnen: ISW, Twitter

Geen opmerkingen: