maandag 26 september 2022

ISW ziet geen invloed mobilisatie op het slagveld

De mobilisatie die afgelopen week in gang is gezet door de Russische president Vladimir Poetin zal volgens het Institute for the Study of War (ISW) dit jaar geen merkbare invloed op het verloop van de oorlog. En waarschijnlijk ook niet in 2023. Oorzaak: de fundamentele, structurele uitdagingen waarmee de Russische Federatie te maken heeft. Daardoor verandert er niets, de komende maanden niet, en mogelijk zelfs de komende jaren niet.

Het ISW constateert dat Poetin's handelwijze laat zien dat hij 'veel meer bezig is om lichamen naar het slagveld te brengen dan om fundamentele problemen aan te pakken'. Het is ook duidelijk dat Rusland weliswaar een groter leger op de been krijgt, maar dat dit op een onhandige manier gebeurt met grote sociale en politieke consequenties. 

In 2008 was de laatste keer dat Rusland besloot tot een mobilisatie. Sindsdien zijn er geen reservetroepen opgezet die snel gemobiliseerd kunnen worden en zo voor een omslag in de strijd kunnen zorgen. Ook is het leger er niet in geslaagd om zowel dienstplichtigen als beroepssoldaten samen te brengen. De dienstplicht werd zelfs teruggebracht van twee naar een jaar, wat ook weer invloed heeft gehad op de inzetbaarheid van het Russische leger.

'De mobilisatie heeft een lelijk karakter, de nieuwe soldaten zijn slecht uitgerust en hun motivatie om te gaan vechten is waarschijnlijk nog slechter. Wel is het systeem zo opgezet dat het de militaire commissarissen en andere Russische officials wel lukt om voldoende mensen op te sporen en ze naar trainingseenheden te sturen en vervolgens de oorlog in', aldus het ISW.

Het Britse ministerie van Defensie zegt op basis van militaire inlichtingen dat de gemobiliseerde mannen nauwelijks getraind worden voordat ze naar het front vertrekken.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: