maandag 26 september 2022

IAEA gaat weer overleggen over kerncentrale

De VN-atoomwaakhond IAEA gaat komende week opnieuw met Rusland en Oekraïne in gesprek over de kerncentrale in Zaporizja. Dat heeft IAEA-chef Rafael Grossi gezegd. Vorige week sprak het IAEA al met de Russische en Oekraïense buitenlandministers over de mogelijke instelling van een veiligheidszone rond de centrale. Zaporizja is al geruime tijd het toneel van gevechten en er wordt gevreesd voor een nucleair ongeval. Zo'n ongeluk kan worden veroorzaakt als de centrale, die in door Rusland bezet gebied in Oekraïne ligt, bij aanvallen beschadigd raakt.

Vorige week zei Grossi dat hij met de ministers had gesproken over hoe zo'n zone eruit moet zien. Volgens hem delen beide landen de overtuiging dat zo'n zone noodzakelijk is. "Gezien de urgentie van de situatie en de ernst van de gebeurtenissen, moeten we snel handelen", aldus Grossi. Begin deze maand concludeerde het atoomagentschap al dat er schade is aan het gebouw voor kernbrandstof en aan de opslagfaciliteit voor vast radioactief afval.

Voor Rusland is een veiligheidszone rond de kerncentrale van Zaporizja bespreekbaar. Dat heeft Alexej Lichatsjev, algemeen directeur van het Russische staatsbedrijf Rosatum gezegd in de algemene vergadering van de IAEA. Dat meldt het persagentschap TASS. Wel voegde Lichatsjev er aan toe dat hij een niet-politieke opstelling van de IAEA verwacht.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: