dinsdag 27 september 2022

'Poetin ziet annexatie als rechtvaardiging'

De Russische president Vladimir Poetin houdt vrijdag een toespraak voor de Doema en de Federatieraad waarin hij naar verwachting aankondigt dat de bezette Oekraïense gebieden deel gaan uitmaken van de Russische Federatie. Volgens het Britse ministerie van Defensie hoopt Poetin dat deze stap wordt gezien 'als een 
rechtvaardiging van de speciale operatie tegenover de Russische bevolking'. 

Maar dat is, aldus het Britse ministerie, ijdele hoop 'nu het voor de Russen steeds duidelijker wordt dat het slecht gaat aan het front in combinatie met de onrust die de gedeeltelijke mobilisatie teweeg heeft gebracht'. Er zouden al zeker 260.000 Russische mannen naar het buitenland zijn gevlucht om aan de mobilisatie te ontkomen.

Afgelopen vrijdag begon het pseudo-referendum van de Russen in de bezette delen van de Oekraïense provincies Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. De uitslag wordt vandaag of morgen verwacht. Oekraïne heeft verzocht om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die later vandaag plaats zou moeten hebben.

'Een pseudo-referendum waarbij de mensen onder bedreiging moeten stemmen kan nooit vrij en eerlijk zijn en wij zullen het resultaat daarom ook nooit erkennen', aldus de Britse minister James Cleverly van Buitenlandse Zaken.

Bron: The Kyiv Independent, RFE/RL

Geen opmerkingen: