donderdag 29 september 2022

'Mobilisatie schaadt de Russische economie'

Vooral goedopgeleide mannen vertrekken uit Rusland om aan de mobilisatie te ontkomen. 'Een groeiende brain drain lijkt een aanzienlijke bedreiging te gaan worden voor de Russische economie', aldus het Britse ministerie van Defensie op basis van rapporten van de eigen inlichtingendiensten. Het valt volgens het ministerie onmogelijk te zeggen hoeveel mannen inmiddels het land hebben verlaten. 

De Russische krant Novaja Gazeta houdt het vooralsnog op 260.000. De vorige week door president Vladimir Poetin aangekondigde mobilisatie zou 300.000 reservisten betreffen, maar het presidentiële decreet blijkt nogal wat vaagheden te bevatten.

Volgens het Institute for the Study of War (ISW) worden pas opgeroepen en nauwelijks getrainde rekruten direct naar het front gestuurd om de uitgedunde gelederen van het Russische leger te versterken. De Oekraïense generale staf constateert zelfs dat soldaten soms helemaal geen militaire training hebben gehad voordat ze worden ingezet. Dat wordt ook bevestigd door berichten van Russische soldaten op de sociale media.

Bronnen: Kyiv Post, The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: