donderdag 15 september 2022

Bijna helft staatsbegroting gaat naar defensie

Bijna de helft van de staatsbegroting voor volgend jaar gaat volgens premier Denis Sjmihal op aan het leger en de aanschaf van wapens. Het gaat dan om 1.136 biljoen hrivna (30,9 biljoen euro). Het kabinet trekt 35 procent van de begroting uit voor pensioenen, subsidies, inkomensondersteuning voor arme gezinnen, uitkeringen aan binnenlandse vluchtelingen, de aanschaf van medicijnen en onderwijs.  

'Op alle andere uitgaven moeten we bezuinigen. Dan gaat het met name om de overheidsuitgaven. Minder personeel, lagere salarissen en het schrappen van bonussen. Alleen de politie blijft hiervan uitgezonderd', aldus premier Sjmihal. Hij kondigt ook een speciaal fonds aan waar de uit het buitenland ontvangen bedragen voor de wederopbouw van het land wordt aangevuld met in beslag genomen goederen en geld van Russen. 

In de begroting wordt uitgegaan van een wisselkoers van 42 hrivna voor een dollar (de euro is een fractie minder waard dan een dollar momenteel). Nu is dat nog 32,3 hrivna, naar verwachting oplopend naar 37 hrivna eind dit jaar en zelfs 50 hrivna eind 2023.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: