dinsdag 13 september 2022

Rusland verliest belangrijke legereenheid

Een belangrijke Russische legereenheid heeft zware verliezen opgelopen in de afgelopen maanden. Daarom was het ook niet opgewassen tegen het Oekraïense tegenoffensief van de afgelopen dagen in de provincie Charkiv. Volgens het Britse ministerie van Defensie dat de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet volgt, gaat het om een van de meest prestigieuze eenheden van het Russische leger, dat werd opgezet om Moskou te verdedigen en om de strijd aan te gaan bij een eventuele aanval van de NAVO. 'Het zal Rusland vele jaren kosten om deze eenheid opnieuw op te bouwen', constateert het ministerie.

Intussen heeft het Oekraïense leger volgens president Volodimir Zelenski deze maand al zo'n 6000 vierkante kilometer grondgebied in het oosten en zuiden terugveroverd op de Russen. 'En we gaan door', zei hij in zijn dagelijkse videoboodschap. Het leger zou in de provincie Charkiv zeker 40 dorpen en steden hebben veroverd en 13 in de zuidelijke provincie Cherson. 

Het Institute for the Study of War (ISW) zegt op basis van satellietbeelden dat in het Kiselivka nog slechts vier militaire voertuigen van de Russen zijn te zien. Het dorp op 15 kilometer ten noordwesten van de stad Cherson was strategisch belangrijk voor de Russische troepen omdat Kiselivka het laatste dorp is aan zowel de autoroute E58 als de spoorlijn tussen de Oekraïense posities en Tsjornobajvka. 'Dat de Russische troepen zich hier kennelijk hebben teruggetrokken, betekent dat het moeilijk voor ze wordt om de stad Cherson vanuit het noordwesten te verdedigen', aldus het ISW. 

Bronnen: Interfax, Ukrajinska Pravda, Moscow Times

Geen opmerkingen: