donderdag 15 september 2022

Wagner-baas ronselt gevangenen voor de oorlog

Het particuliere militaire bedrijf PMC Wagner ronselt gevangenen om voor Rusland te vechten in Oekraïne. Dat blijkt uit een video waarin iemand die lijkt op Jevgeni Prigozhin een 'motivatiespeech' houdt voor gevangenen in een Russisch strafkamp, vermoedelijk IK-6 in Joshkrar-Ola. De video zou gemaakt zijn door een van de gevangenen en kwam via het Telegramkanaal van oppositieleider Alexej Navalni naar buiten. Prigozhin is de oprichter en eigenaar van PMC Wagner. Hij staat dichtbij de Russische president Vladimir Poetin. 

De man in de video die zichzelf voorstelt als Jevgen Prigozhin vertelt de gevangenen dat ze zes maanden aan het front moeten dienen. Zijn ze na die zes maanden nog in leven, dan hoeven ze niet terug de gevangenis in. Ze kunnen ook in dienst blijven als huursoldaat bij Wagner. 'Seksuele contact' met de lokale bevolking ofwel verkrachten is verboden, evenals plunderen en alcohol drinken. 

Het is de gevangenen ook niet toegestaan om zich terug te trekken of zich over te geven. Mochten ze in problemen komen, dan krijgen ze elk twee handgranaten. Wie de benen neemt aan het front kan ter plekke worden doodgeschoten. 

De eerste keer dat er gevangenen door PMC Wagner werden ingezet zou begin juni zijn geweest toen een aanval werd uitgevoerd op de energiecentrale van Voehledar in de provincie Donetsk. 'Veertig mannen uit een strafkamp met streng regime in Sint Petersburg gingen met messen gewapend de loopgraven van de vijand in.' Drie gevangenen zouden het niet hebben overleefd, vijf raakten gewond.

Bronnen: Kyiv Post, YouTube


Geen opmerkingen: