President Volodimir Zelenski in het parlement. |
''De president hoort objectief te oordelen. Positief te zijn, als daar aanleiding toe is. Ik prijs en bedank het parlement ten zeerste. Bent u verrast? Ik zal het uitleggen. Na mijn besluit om het parlement te ontbinden, twijfelde ik, en ...wat als ik het verkeerd had gedaan? Zouden de parlementsleden mij toch wel steunen? Maar wat hebben ze de afgelopen twee weken gedaan? Ze hebben hun meerderheid behouden, de parlementaire onschendbaarheid in stand gehouden, het kabinet en de oude garde bij de veiligheidsdiensten. Ze kunnen nog steeds een heleboel geld naar zich toe halen."
Zelenski bedankt vervolgens het parlement dat zelf heeft aangetoond ''tegenover het hele land dat het besluit om het parlement te ontbinden juist is geweest. Ze hebben zoveel zaken doorgeschoven naar volgende generaties - hun kinderen en kleinkinderen. Dank daarvoor. Dank dat jullie niet proberen om indruk te maken op de kiezers, maar dat jullie geheel jezelf zijn gebleven.''
De president kreeg tot nu toe slechts 4 procent steun vanuit het parlement en dat komt hem eigenlijk heel goed uit, want met over zes weken de vervroegde verkiezingen tonen de parlementsleden volgens hem zelf aan dat ze hun tijd gehad hebben. ''Het volk ziet en begrijpt wat jullie aan het doen zijn en zij zullen dit vast wel gaan belonen op 21 juli. Ga dus zo door!''
Zelenski's partij Dienaar van het Volk heeft 48 procent van de stemmen in een afgelopen week gepubliceerde peiling. Als hij geen kans ziet om de beloofde veranderingen tot stand te brengen, dan kan hem dat stemmen kosten. Door de schuld volledig bij het parlement te leggen, kan hij juist aantonen dat het niet aan hem ligt en dat hij de volle steun van de kiezers nodig heeft om hun stem straks wél te laten horen in het parlement.
President Zelenski heeft in de eerste weken inderdaad weinig tot stand kunnen brengen, afgezien van de - nog altijd betwiste - ontbinding van het parlement en het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Het kabinet van premier Volodimir Hrojsman diende weliswaar zijn ontslag in, maar dat werd door het parlement afgewezen. Een wijzigingsvoorstel van de Kieswet en een wetsvoorstel om illegale verrijking strafbaar te stellen kregen evenmin een meerderheid.
Bron: 112.ua
Geen opmerkingen:
Een reactie posten