vrijdag 9 november 2018

Volker: 'Dit is ergste conflict sinds de Balkanoorlog'

Kurt Volker.
De oorlog in Oost-Oekraïne is het ernstigste conflict sinds het uitbreken van de oorlog in Joegoslavië in de jaren '90 van de vorige eeuw, aldus de speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker die zich in het bijzonder zorgen maakt om de burgerbevolking die weer een zware winter tegemoet gaat. ''Hun situatie is nog altijd verschrikkelijk slecht.

Er zijn al veel doden gevallen, een recordaantal sinds de Balkanoorlog, en er is een recordaantal vluchtelingen, het grootst sinds de Tweede Wereldoorlog. ''Voor de burgerbevolking geldt dat die lijdt onder onderdrukking, onder de overal liggende explosieven en landmijnen, onder de constante dreiging van voedselgebrek, geen drinkwater en ziektes. Aan dit lijden lijkt geen einde te komen, het wordt alleen maar erger.''

Ook wijst Volker er op dat er inmiddels meer Oekraïense soldaten zijn gesneuveld in de strijd tegen de door Rusland aangestuurde rebellen dan er Amerikaanse soldaten zijn gedood in Afghanistan, waar toch ook jarenlang een bloedige oorlog tegen de Taliban woedde. Er zijn al meer dan 2.500 Oekraïense soldaten en meer dan 10.000 burgers gedood tijdens het nu al 4,5 jaar durende oorlogsconflict.

Volker gaat in het interview met het persagentschap Ukrinform ook in op de nieuwe sancties die de Amerikaanse regering heeft opgelegd aan Rusland. Hij zegt daarover dat bij zijn regering bij het bekend maken van de nieuwe sancties voor het eerst officieel heeft erkend dat Rusland de volledige controle heeft over de bezette gebieden in Oost-Oekraïne. Ook is het de eerste keer dat er sancties zijn opgelegd aan personen die met hun investeringen ''bijdragen aan de integratie van de Krim'' in de Russische Federatie.

Bronnen: 112.ua, Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: