woensdag 7 november 2018

Regeringscoalitie wil OM-baas Loetsenko houden

Procureur-generaal Joeri Loetsenko. Foto: Wikipedia.
Het Oekraïense parlement zal het ontslag van procureur-generaal Joeri Loetsenko niet accepteren. Althans, de regeringscoalitie niet. Die wil dat de oud-minister van Binnenlandse Zaken en trouw bondgenoot van president Petro Porosjenko zijn functie blijft uitoefenen. Loetsenko heeft ook nog geen ontslagbrief geschreven.

Hij zei gisteren in het parlement dat hij vanwege de kritiek op het functioneren van het Openbaar Ministerie weg wil. Dat zou beter z'n best moeten doen om de daders te straffen van aanslagen op strijders voor mensenrechten en tegen corruptie, maar ook op kritische journalisten.

Zondag overleed de 33-jarige klokkenluider Katerina Handzjoek uit Cherson, drie maanden nadat zij met een bijtend zuur was overgoten. Loetsenko liet zich niet van z'n beste kant zien door de Handzjoek's vriendenkring aan te vallen voor het lekken van de namen van de vijf verdachten van deze aanslag. Kritische parlementsleden werden door hem beschimpt. Maandag publiceerden 73 Oekraïense organisaties een open brief waarin ze het aftreden eisten van niet enkel Loetsenko, maar ook van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken en van de politietop in Cherson.

Mocht Loetsenko toch vertrekken als procureur-generaal, dan moet zijn opvolger geen banden hebben met de politiek en moet hij of zij evenmin politieke ambities hebben. Dat zei Pavlo Zhebrivski, oud-gouverneur van de provincie Doentsk, gisteravond in de talkshow The Pulse van tv-zender 112.

"We accepteren het nu dat de procureur-generaal ook een politicus is. Het gaat mij niet om Joeri Loetsenko persoonlijk, maar om de functie die a-politiek dient te zijn. Als we politiek willen bedrijven met deze functie dan zit daar een politicus, maar als we de wet willen handhaven dan moet daar iemand zitten die niets van doen heeft met de politiek'', aldus Zhebrivski.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: