woensdag 7 november 2018

Levensduur chroestsjevski-flats nadert einde

Chroestsjovski-flats.

De chroestsjovski-flats lijken hun langste tijd te hebben gehad in veel Oekraïense steden. Er is vaak weinig ruimte voor nieuwbouw en dus wordt nu gekeken naar de flatgebouwen uit de tijd van Sovjetleider Nikita Chroestsjov, eind jaren '50 van de vorige eeuw. Het gaat om goedkope flats die destijds een einde moesten maken aan de woningnood.

Ze hebben hooguit vijf etages, aangezien dat het maximum was voor een flatgebouw zonder lift. Het aanbrengen van een lift was te duur en het kostte dan ook veel meer tijd om een flatgebouw neer te zetten. De woningen zouden 25 jaar mee moeten gaan, maar later werd de maximale levensduur op 60 jaar gezet. Ook die periode is intussen bijna verstreken.

Er is in de steden opnieuw een enorm tekort aan woningen. De laatst bekende cijfers over het woningtekort dateren uit 2014, en die geven aan dat toen 657.000 huishoudens op de wachtlijsten stonden. Als de toch al slechte chroestsjovksi-flats worden gesloopt, dan is er ruimte voor nieuwe hoogbouw. Maar dan wel met een lift, zodat ook aanzienlijk hoger gebouwd kan worden.

Tot nu toe is bij wet vastgelegd dat alle huurders er mee in moeten stemmen dat hun flatgebouw wordt gesloopt en dat ze elders onderdak krijgen. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling werkt echter aan een wetsvoorstel om die 100 procent instemming terug te brengen naar 75 procent. De nieuwbouw moet dan wel appartementen krijgen die minstens de helft groter zijn dan die van de chroestsjovski-flat.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: