maandag 12 november 2018

Poesjilin en Pasetsjnik winnen verkiezingen

Denis Poesjilin (37) is definitief de leider van de door Rusland aangestuurde separatisten in Donetsk. Met nagenoeg alle stemmen geteld, staat hij op 60,9 procent Het gaat om de verwachte uitslag. De voormalige croupier en verkoper van louche financiële producten wist zich na de dood van Alexander Zachartsjenko eind augustus in een interne machtsstrijd als sterkste te positioneren.

Ook bij de separatisten in Loehansk is de uitkomst zoals verwacht. Leonid Pasetsjnik (48) heeft 68,3 procent van de stemmen gekregen. Hier is inmiddels sprake van een einduitslag. Pasetsjnik is een voormalige districtschef van de Oekraïense staatsveiligheidsdienst.

De verkiezingen van de separatisten zijn internationaal sterk veroordeeld. Alleen Rusland erkent de uitslagen. Adviseur Vladislav Soerkov van de Russische president Vladimir Poetin heeft Poesjilin en Pasetsjnik inmiddels gefeliciteerd met hun overwinningen. "De hoge opkomst bij deze verkiezingen laat de hele wereld zien dat de inwoners van de Donbas trots en slim zijn, zij geloven in zichzelf en kunnen zichzelf beschermen, ze wijzen de handelwijze van Kyiv volstrekt van de hand.''

Er is een volstrekt verschil van mening over de verkiezingen van de beide 'volksrepublieken'. Rusland vindt ze als enige geen schending van het Minsk-2 akkoord. De tekst van dit in februari 2015 door de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk gesloten akkoord is hier te lezen.

Bronnen: DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: