maandag 12 november 2018

'Orthodoxe Kerst verschuift niet naar 25 december'

Het is zeker niet de bedoeling om twee weken eerder Kerst te gaan vieren als de Orthodoxe Kerk in Oekraïne een feit is. Aartsbisschop Jevstrati van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat ontkent ten stelligste dat de fusiekerk kiest voor de juliaanse en in plaats van de gregoriaanse kalender.

De oosters-orthodoxe kerk viert vanouds Kerst op 7 januari, dus dertien dagen nadat de rooms-katholieken en protestanten dat doen volgens de juliaanse kalender. Vorig jaar werd voor het eerst in Oekraïne ook 25 december als een officiële feestdag aangemerkt. Dat het verhaal de ronde doet dat de Orthodoxe Kerk in Oekraïne straks Kerst gaat vieren op 25 december in plaats van 7 januari wordt door aartsbisschop Jevstrati afgedaan als een ''informele provocatie vanuit Moskou''.

Het is de bedoeling dat de oosters-orthodoxe kerken in Oekraïne op gaan in de Orthodoxe Kerk in Oekraïne. Het gaat dan zeker om de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat en de Oekraïense autocefale Orthodoxe Kerk. Het Moskouse patriarchaat wordt ook uitgenodigd om mee te doen, maar het is niet duidelijk of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. De fusiekerk wordt een zelfstandige kerk die direct valt onder het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel en niet meer onder de Russisch-orthodoxe kerk.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: