zondag 4 november 2018

Patriarch Filaret wil dat Moskouse patriarchaat officieel 'Russisch' gaat heten

Patriarch Filaret.
Patriarch Filaret van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat wil het parlement vragen om er voor te zorgen dat het Moskouse patriarchaat voortaan de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne gaat heten en niet langer als Oekraïens-orthodox te boek staat. Volgens Filaret vloeit zo'n naamswijziging automatisch voort uit het voornemen van de oecumenisch patriarch Bartholomeus om de Oekraïens-orthodoxe kerk na de verzelfstandiging van het Kyivse patriarchaat te herdopen in Orthodoxe Kerk in Oekraïne.

''Wij streven er naar om maar één orthodoxe kerk in Oekraïne te hebben en dan is het zaak dat de Russische kerk zich niet verschuilt achter een Oekraïense naam, terwijl het in feite om een Russische kerk gaat'', legt patriarch Filaret uit in een interview met Radio Liberty. Hij is het eens met de nieuwe naam, maar voegt er ook aan toe dat de Orthodoxe Kerk in Oekraïne straks ook bekend zal staan als het Kyivse patriarchaat.

Dat is niet onlogisch, aangezien ook de autocefale fusiekerk een patriarch in Kyiv zal kennen. Het Kyivse patriarchaat gaat in ieder geval samen met de Oekraïense Autocefale Orthodoxe Kerk, maar er zal op aandringen van Constantinopel ook een poging worden gedaan om ook het Moskouse patriarchaat bij de fusie te betrekken.

Die kans lijkt klein, aangezien zowel de Russisch-orthodoxe kerk als het Moskouse patriarchaat in Oekraïne zich fel verzetten tegen het verlenen van tomos, de officiële verklaring dat sprake is van een autocefale, zelfstandige orthodoxe kerk in Oekraïne. De Russisch-orthodoxe kerk heeft uit boosheid alle banden met Constantinopel bevroren en dat kan zelfs op een officiële breuk uitlopen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: