zondag 4 november 2018

Vijf verdachten aanslag op C14-leider opgepakt

Serhi Mazoer. Foto Facebookpagina Mazoer.
De politie heeft vijf verdachten gearresteerd van een aanslag op Serhi Mazoer, de coördinator van de extreem-rechtse beweging C14. In de nacht van woensdag 10 oktober werd een handgranaat in het appartement van Mazoer in Kyiv naar binnen gegooid. Mazoer zelf bleef ongedeerd, maar zijn vader raakte zwaargewond. In eerste instantie werden drie verdachten opgepakt, maar daar zijn gisteren nog eens twee bij gekomen. De activiteit van de politie in deze kwestie is opvallend, aangezien de wandaden van aanhangers van C14 in de afgelopen maanden juist opvallend vaak onbestraft zijn gebleven.

C14 is in korte tijd berucht geworden om het geweld dat de aanhangers gebruiken. Er zijn de afgelopen maanden meerdere incidenten geweest waarbij aanhangers van C14 betrokken waren. In april vielen rechts-extremisten nabij de hoofdstad Kyiv een Roma-kamp aan en staken die in brand. Dat was in de nacht van 20 op 21 april - die datum had alles te maken met de verjaardag van Adolf Hitler.

Aanhangers van C14 zijn ook regelmatig betrokken bij aanvallen op onder meer journalisten, buitenlanders, minderheden en mensen die opkomen voor homorechten. De naam C14 verwijst naar de veertien stellingen van de Amerikaanse Nazi David Lane met als totel 'Wij moeten opkomen voor het voortbestaan van ons volk en de toekomst van Blanke Kinderen'. De extreem-rechtse groepering werd in 2010 opgericht.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: