zaterdag 3 november 2018

Oekrposjta ontslaat veel personeel als overheid niet snel over de brug komt

Oekrposjta wil bijna een derde van het ondersteunende personeel als it-specialisten en accountants ontslaan als de overheid niet over de brug komt met een betere vergoeding voor het openhouden van onrendabele kantoren. Het nationale postbedrijf wil 5.000 van de in totaal 7.000 postkantoren op het platteland sluiten, waardoor de uitbetaling van de pensioenen daar ernstig in gevaar komt. Alleen bij een hogere vergoeding voor die dienstverlening zal het aantal ontslagen lager uitvallen.

Oekrposjta had in 2016 nog zwarte cijfers, maar kwam vorig jaar in het rood terecht. Er werd toen 203 miljoen hrivna (6,2 miljoen verlies geleden). Algemeen directeur Ihor Sneljanski kwam in het voorjaar met het plan om 5.000 onrendabele postkantoren te sluiten. Toen het kabinet tegengas gaf, diende Sneljanski zelfs zijn ontslag in, maar dat werd geweigerd.

Nu is dus zijn nieuwe tegenzet het wegsturen van veel ondersteunend personeel. De ontslagprocedure is afgelopen donderdag in werking gezet, maar Sneljanski geeft het kabinet nog wel tot 1 december om met een betere vergoeding voor het uitbetalen van de pensioenen te komen. Volgens Sneljanski legt Oekrposjta er nu jaarlijks 1 miljard hrivna (31,3 miljoen euro) op toe. Oekrposjta heeft in totaal 11.000 postkantoren en bijna 76.000 werknemers.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: