zaterdag 3 november 2018

Ambassade VS vraagt om meer inzet bij bestrijden geweld tegen journalisten

De Amerikaanse ambassade heeft de Oekraïense autoriteiten op de Internationale Dag tegen Ongestraft Geweld tegen Journalisten gevraagd om meer werk te maken van het zoeken naar en bestraffen van de daders van geweld tegen journalisten in Oekraïne. Geregeld worden kritische journalisten mishandeld - net als trouwens activisten die corruptie bij de overheid aan de kaak stellen - en in enkele gevallen worden ze zelfs vermoord.

''Wij gedenken en eren Georgi Gongadze, Pavel Sjeremet en andere dappere journalisten waaraan nog altijd recht moet worden gedaan'', meldt de ambassade in Kyiv via Twitter. De moord op de 31-jarige Gongadze werd achttien jaar geleden ontvoerd en vermoord. Het duurde vele jaren voordat de daders werden opgespoord en berecht. Zijn weduwe en twee dochters kregen politiek asiel in de Verenigde Staten.

De moordenaar van Pavel Sjeremet is nog altijd niet gevonden. Sjeremet werd op 20 juli 2016 gedood door een bom onder zijn auto. Er is een beloning van 200.000 hrivna (6.227 euro) uitgeloofd voor informatie over de dader. Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken sluit niet uit dat die vanuit Rusland werd aangestuurd, maar bewijs daarvoor ontbreekt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: