zondag 4 november 2018

Katerina Handzjoek bezwijkt aan haar verwondingen

Katerina Handzjoek.
De activiste Katerina Handzjoek uit Cherson is vanmorgen overleden. Zij raakte op 31 juli zwaargewond bij een aanslag waarbij een bijtend zuur over haar heen werd gegoten. Een derde van haar lichaam raakte daarbij verbrand. Ze werd overgebracht naar een ziekenhuis in Kyiv, waar haar toestand allengs verslechterde. Ze is slechts 33 jaar geworden.

De aanval op haar heeft vrijwel zeker te maken met de kritiek die zij uitte op de politie Zo beschuldigde zij in september vorig jaar Artem Antoshtsjoek, hoofd van de afdeling economische delicten van de politie in de provincie Cherson, er van dat hij 3 procent 'commissie' eiste van contracten en aanbestedingen. Het was het begin van een langslepend conflict, waarbij Antoshtsjoek op zijn beurt Handzjoek er van beschuldigde dat zij hem zou afpersen.

Er is wel een verdachte opgepakt, de 39-jarige Mikola Novikov. Hij had echter een alibi, zodat hij naderhand werd vrijgelaten en de aanklacht tegen hem is ingetrokken. Er hebben geregeld aanslagen plaats op activisten in Oekraïne en zelden wordt een dader opgepakt en veroordeeld, laat staan de opdrachtgever.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: