zondag 4 november 2018

Herdenkingsbijeenkomsten Handzjoek in zes steden

Herdenking in Kyiv. Foto van Olya Komarova op Twitter.
Het bericht dat de activiste Katerina Handzjoek vanmorgen is bezweken aan de verwondingen die ze drie maanden geleden opliep toen ze met een bijtend zuur werd overgoten heeft veel teweeg gebracht in Oekraïne. Een trombose zou haar fataal zijn geworden, melden de artsen in het ziekenhuis in Kyiv waar ze meteen na de aanslag in de stad Cherson naar toe was gebracht.

Vanavond kwamen enkele honderden mensen bijeen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken haar om haar te herdenken en te eisen dat er eindelijk eens werk te maken van het opsporen en straffen van degene die verantwoordelijk is voor de dood van 33-jarige Handzjoek. President Petro Porosjenko deed vanmiddag een zelfde oproep in de Turkse stad Antalya, waar hij het onderkomen van de Oekraïense gemeenschap daar opende. 

De bijeenkomst bij het ministerie van Binnenlandse Zaken werd ontsierd door een vechtpartij die ontstond toen de politie een aantal herdenkingskaarsen wilde verwijderen omdat daarvoor geen toestemming. Ook waren er posters te zien met de foto van Katerina Handzjoek en de tekst 'Wie is de moordenaar van Katja Handzjoek?' Ook in de steden Lviv, Charkiv, Chmelnitski, Odesa en Zjitomir zijn mensen de straat op gegaan om te eisen dat de schuldige achter de tralies verdwijnt.

Er is al wel een verdachte. De 39-jarige Mikola Novikov werd begin augustus opgepakt, maar al snel weer vrijgelaten toen bleek dat er mensen waren die hem een alibi verschaften. De politie in Cherson heeft vandaag laten weten bijna klaar te zijn met het onderzoek. Toch zit daar een probleem, want Handzjoek beschuldigde de regionale politiechef van corruptie en die heeft mogelijk uit wraak de hand gehad in de aanslag op haar. De politie meldt dat er vijf verdachten zijn. Wie dat zijn, is niet bekend. Het is dus ook niet duidelijk of er daadwerkelijk arrestaties zijn verricht. Het lijkt meer op een rookgordijn.

Eurocommissaris voor Nabuurzaken Johannes Hahn heeft vanmiddag laten weten dat hij geschokt is door de dood van ''de onvoorstelbaar dappere Katerina Handzjoek''. In een bericht op Twitter schrijft hij ook dat ''aanvallen op acivisten onacceptabel zijn, de daders van deze gruwelijke misdaad moeten worden gestraft''.

Bronnen: 112.ua, Twitter

Geen opmerkingen: