woensdag 5 juli 2017

Uitlevering verdachten MH17 blijkt niet mogelijk

Verdachten van het neerschieten van vlucht MH17 uit Rusland en Oekraïne zullen niet aan Nederland worden uitgeleverd. De grondwet van die landen verbiedt de uitlevering van onderdanen, melden de ministers Stef Blok en Bert Koenders aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakte vanochtend officieel bekend dat MH17-verdachten door een rechtbank in Nederland en onder de Nederlandse wet zullen worden berecht. Nationale en internationale bronnen meldden vorige week al aan RTL Nieuws dat de rechtszaak in Nederland zal worden gehouden.

Het kabinet zal proberen de verdachten naar Nederland te halen. Ministers Blok en Koenders schrijven aan de Kamer dat als het gaat om eventuele Oekraïense en Russische verdachten die in hun eigen land verblijven , 'moet worden geconstateerd dat zij naar verwachting niet kunnen worden uitgeleverd, omdat de Oekraïense respectievelijk de Russische grondwet de uitlevering van eigen onderdanen verbiedt'.

De ministers schrijven verder dat er nog wel een theoretische mogelijkheid bestaat dat een verdachte vrijwillig naar Nederland komt om terecht te staan.

Nederland heeft afspraken gemaakt met Oekraïne. Onderdeel daarvan is in ieder geval dat eventuele Oekraïense daders hun straf in eigen land kunnen uitzitten. Ook zijn er afspraken gemaakt over de de mogelijkheid om verdachten te verhoren via een videoverbinding. Wat de afspraken verder precies inhouden, is op dit moment niet duidelijk. Nog deze week wordt het verdrag ondertekend, daarna gaat het zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer. Met Rusland zijn geen afspraken gemaakt over de vervolging van verdachten.

Als de verdachten niet naar Nederland komen, kunnen ze bij verstek worden veroordeeld. Theoretisch is het dan mogelijk dat een dader de straf in het buitenland uitzit. Nu deze beslissing is genomen, betekent dit niet dat er op korte termijn verdachten voor de rechter zullen staan. Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Hoewel er een groep betrokkenen in beeld is, zijn er nog geen mensen in staat van beschuldiging gesteld.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten