maandag 3 juli 2017

Peiling: veel Oekraïners lijden aan 'EU-moeheid'

De Oekraïners zijn sceptischer geworden ten aanzien van de Europese Unie. Uit een recente peiling van GfK blijkt weliswaar dat vier van de tien ondervraagden de Europese koers van hun land onomkeerbaar vinden, maar één op de vier wil dat hun land deel gaat uitmaken van een nieuw samenwerkingsverband in Oost-Europa met daarbij uitdrukkelijk vermeld: een unie zónder Rusland.

Bijna de helft van de ondervraagden zou meer willen weten over de voordelen van het associatieverdrag met de Europese Unie, terwijl 52 procent niet gelooft dat een neutrale opstelling van hun land Oekraïne vrijwaart van Russische agressie. Een kwart (24 procent) meent dat Oekraïne zowel van de Europese Unie als van de NAVO deel moet gaan uitmaken.

Het zijn vooral de mensen van middelbare leeftijd die deze combinatie wel zien zitten, terwijl een nieuw regionaal samenwerkingsverband zonder Rusland vooral bij jongeren favoriet is. Alle ondervraagden bleken moeite te hebben met het beantwoorden van de vraag welke verwachtingen ze hebben van de Europese Unie. Niet één van de mogelijke antwoorden kwam aan de 10 procent.

De Europese Unie blijkt door 9 procent te worden geassocieerd met een betere kwaliteit van leven, terwijl ook beschaving, culturele waarden en de Europese regelgeving door 9 procent wordt gewaardeerd. Tegelijkertijd hebben weinig Oekraïners een negatief beeld van de EU. Slechts 3 procent meent dat het leven er slechter is dan in eigen land, terwijl andere negatieve oordelen over de EU nog geen 2 procent haalden.

Bron: Euromaidan Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten