maandag 6 april 2020

Zestigplussers mogen huis niet meer uit om corona

Iedereen van 60 jaar of ouder wordt geacht om thuis te blijven, omdat ouderen een belangrijke risicogroep vormen voor het coronavirus. Ze mogen ook geen bezoek ontvangen. Wie niemand heeft die boodschappen voor ze doet, dan mogen 60-plussers wel zelf naar een winkel, met als restrictie dat die winkel zich binnen twee kilometer van hun woning dient te bevinden.

Het is nu ook verboden om met meer dan twee personen de straat op te gaan, met als uitzondering wanneer een volwassene meerdere kinderen begeleidt. Kinderen en jongeren onder de 14 jaar mogen niet meer alleen de straat op. Kinderspeelplaatsen, maar ook sportvelden zijn voorlopig voor iedereen verboden terrein. Vandaag is ook de Online School begonnen, met educatieve lessen die te volgen zijn op meerdere tv-zenders.

Vanaf vandaag is het verplicht om een identiteitsbewijs op zak te hebben. Niet alleen vanwege de 60-plussers, maar zo kan de politie ook controleren of iemand in quarantaine is en zich toch buitenshuis heeft begeven. Ook zijn mondkapjes nu verplicht voor iedereen die een openbare plek bezoekt. Het ministerie van Volksgezondheid raadt iedereen aan om altijd een mondkapje te dragen, ook buiten openbare plekken als overheidsgebouwen, het ziekenhuis of een park. Overtreding is een kostbare zaak, want de politie kan een boete van 17.000 hrivna (578 euro) opleggen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: