donderdag 9 april 2020

Coronavirus: 57 doden, bijna 1.900 besmettingen

Er zijn tot dusver 57 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Ook meldt het ministerie van Volksgezondheid vanmorgen dat 1,892 mensen positief getest zijn op het virus. Dat is een toename van 224 ten opzichte van een dag geleden. In de provincie Tsjernivtsi zijn nu de meeste besmettingen (302), de hoofdstad Kyiv zit er met 300 net iets onder. Verder zijn veel mensen besmet in de provincies Ivano-Frankivsk (218), Ternopil (169) en Kyiv (130). De kleinste aantallen zijn te vinden in de provincies Loehansk (3) en Charkiv (5.

Dokters in de hoofdstad verwachten dat daar komend weekeinde of net erna een piek komt in het aantal ziekenhuisopnames. Dat meldt tv-zender 112 op basis van gesprekken met de artsen van zeven ziekenhuizen waar patiënten met het coronavirus worden verpleegd. De ziekenhuizen zijn begonnen met het plaatsen van tenten voor de eerste opvang van patiënten.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de Oekraïense regering geadviseerd om de quarantainemaatregelen voorlopig te handhaven, ook na vrijdag 24 april. De WHO acht het de beste manier om zoveel mogelijk levens te sparen. Premier Denis Shmihal zegt dat hij het advies wil opvolgen, maar dat er wel begin mei een afweging gemaakt moet worden hoeveel de Oekraïense economie nog kan verdragen.

Er zijn geregeld berichten over mensen die zich niet wensen te houden aan de verplichte twee weken quarantaine na een verblijf buiten de landsgrenzen. Eerder vertrokken vijftig personen uit een hotel in Kyiv, kort nadat ze daar door de autoriteiten waren ondergebracht. In de provincie Cherson verlieten 17 personen een medische post bij de grens met de door Rusland geannexeerde Krim toen ze te horen kregen dat ze in quarantaine moesten gaan. De politie deelde aan alle 17 een boete uit van 17.000 hrivna (573 euro).

Bronnen: Unian, 112.ua, Interfax

Geen opmerkingen: