vrijdag 24 april 2020

Duitsland en Georgië boos om hoge post Saakasjvili

Duitsland heeft z'n ambassadeur teruggetrokken uit Oekraïne, uit boosheid om de mogelijke benoeming. Georgië staat volgens bronnen uit regeringskringen op het punt hetzelfde te doen. Volgens het parlementslid Khatia Dekanoidze (Nationale Beweging) heeft de Georgische minister van Buitenlandse Zaken David Zalkaliani ''geheel ontdaan'' gereageerd op het bericht. Verwacht wordt dat ook de ambassadeur van Georgië snel uit Kyiv vertrekt.

Saakasjvili is zeer omstreden. De voormalige Georgische president is niet meer welkom in eigen land, waar hij inmiddels tot een jarenlange gevangenisstraf is veroordeeld wegens machtsmisbruik. De vorige Oekraïense president Petro Porosjenko zette Saakasjvili zelfs het land is uit nadat hij hem eerder had binnengehaald als gouverneur van de provincie Odesa. Saakasjvili slaagde er niet in om de corruptie in de havenstad Odesa de kop in te drukken. Hij gaf daar vervolgens Porosjenko de schuld van.

De huidige president Volodimir Zelenski heeft Saakasjvili nu gevraagd om als vicepremier voor de broodnodige hervormingen in Oekraïne te zorgen. Het parlement beslist waarschijnlijk vandaag of het die benoeming goedkeurt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: