vrijdag 3 april 2020

Premier hoopt dat economie begin mei op gang komt

Premier Denis Shmihal hoopt dat de Oekraïense economie begin mei weer op gang kan komen nadat de maatregelen om een snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan eind april aflopen. ''Als sprake is van een dalend aantal besmettingen dan kunnen we geleidelijk aan de quarantainemaatregelen versoepelen. Dat gaat niet van de ene dag op de andere, maar stapsgewijs'', aldus de premier in een videoboodschap.

''We kunnen het ons niet veroorloven om ons land zes maanden op slot te doen, zelfs geen twee of drie maanden'', aldus de premier die vindt dat de verkoop van veelgebruikte artikelen door moet gaan en dat ook de industrie moet blijven draaien en de energievoorziening niet onder de maatregelen mag lijden.

''Ons kabinet zoekt een balans tussen het beschermen van de bevolking tegen het coronavirus en het laten doordraaien van de economie. Of ons dat lukt, hangt geheel af van de bereidwilligheid van iedereen om zich aan de quarantainemaatregelen te houden. Samen moeten we deze uitdaging aan gaan.''

Het kabinet heeft de inflatieverwachting en de loonontwikkeling voor dit jaar inmiddels moeten bijstellen. De inflatie gaat in 2020 niet meer uitkomen op 8,7 procent, maar op 11,6 procent. Het bruto nationaal product, het geld dat alle Oekraïners samen verdienen, gaat niet de verwachte 3,9 procent dalen, maar 4,8 procent. Het gemiddelde maandloon gaat van 11.000 hrivna (371,84 euro) naar 10.706 hrivna (361,91 euro). De verwachte werkloosheid blijft op 9,4 procent staan.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: