donderdag 16 april 2020

Peiling: driekwart tegen verkoop landbouwgrond

Foto: vrije bron.
Het besluit van het parlement om de verkoop van landbouwgrond vrij te geven kan slechts rekenen op de steun van 26 procent van de Oekraïense bevolking, terwijl 60 procent er tegen is. Zou er nu een referendum worden gehouden over deze kwestie, dan zou 26 procent 'ja' stemmen en 74 procent 'nee'. Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS.

De meningen over de noodsteun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lopen ook uiteen: 32 procent is voorstander, 46 procent is er tegen. Oekraïne kan van het IMF snel bijna 5 miljard euro noodsteun krijgen om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden, op voorwaarde dat de verkoop van landbouwgrond wordt vrijgegeven en er een wet wordt aangenomen die belet dat de oligarch Ihor Kolomojski de in december 2018 genationaliseerde PrivatBank terugkrijgt. De eerste wet is intussen definitief aangenomen door het parlement, op de 'anti Kolomojski-wet' zijn ruim 16.000 amendementen ingediend die nog moeten worden behandeld.

Sinds 2001 geldt een verbod op de verkoop van landbouwgrond, destijds ingesteld om een 'uitverkoop' te voorkomen. IMF en de Wereldbank dringen al geruime tijd aan op het vrijgeven van de verkoop, omdat dit de Oekraïense economie jaarlijks zo'n 2 procent extra groei kan opleveren. Tegenstanders vinden dat het uitverkoop-argument nog steeds geldt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: