dinsdag 7 april 2020

Fors omzetverlies bedrijfsleven door coronavirus

Bijna een derde van alle ondernemingen (29 procent) heeft te maken met fors inkomstenverlies als gevolg van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het midden- en kleinbedrijf heeft tussen de 25 en 50 procent aan omzet verloren, met als gevolg dat 10 tot 25 procent van de werknemers noodgedwongen is ontslagen.

Sommige bedrijfstakken, zoals transport en entertainment, zijn helemaal stilgevallen. Zij hebben inmiddels de helft van de werknemers ontslagen. Grote bedrijven hebben een omzetverlies van 10 tot 25 procent, zij hebben hun personeelsbestand met een kwart ingekrompen. Het mag niet verwonderlijk heten dat er aanzienlijk minder vacatures zijn. De beperkende maatregelen gelden vooralsnog tot en met vrijdag 24 april.

De maatregelen pakken gunstig uit voor de verkeersveiligheid en de criminaliteit. Volgens minister Arsen Avakov van Binennlandse zaken is de criminaliteit met 30 procent gedaald, terwijl president Volodimir Zelenski bekend heeft gemaakt dat er 63 procent minder verkeersongelukken zijn dan voordat de quarantainemaatregelen werden ingevoerd.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: