woensdag 8 april 2020

16.335 amendementen op 'anti-Kolomojski wet'

Ihor Kolomojski. Foto: vrije bron.
Nadat het parlement de 'anti-Kolomojski wet' vorige week in de eerste lezing aan nam, zijn er al 16.335 amendementen ingediend. Zodoende wordt de tweede lezing een tijdrovend karwei en daarmee dreigt de nieuwe miljardensteun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op de lange baan te worden geschoven.

Dat komt slecht uit, want het was juist de bedoeling dat het parlement zou doorpakken en het IMF binnen twee weken met bijna 5 miljard euro over de brug zou komen. De nieuwe wet zou het onmogelijk moeten maken dat de voormalige eigenaren van een eenmaal genationaliseerde bank hun bezit terug kunnen eisen. Het wetsvoorstel is in algemene termen gesteld, maar duidelijk bedoeld om te voorkomen dat de oligarch Ihor Kolomojski de PrivatBank weer in handen krijgt.

Kolomojski zelf reageerde tegenover de nieuwssite Novoje Vremja voor het eerst op het wetsvoorstel dat hij ''anti-Oekraïens' noemt. ''Dit staat gelijk aan het verkopen van de Oekraïense soevereiniteit en onze grondwet voor dertig zilverlingen. Het is een doodlopende weg'', aldus Kolomojski. Op de kritiek van journalisten dat de meeste van de 16.335 amendementen zijn ingediend door parlementsleden die hem welgevallig zijn, merkte de oligarch op dat hij ze er niet om heeft gevraagd. ''Ze doen het voor Oekraïne, niet voor mij.''

Kolomojski en een zakenpartner worden er van beschuldigd dat ze vijf miljard euro bij de PrivatBank hebben weggesluisd, waardoor de grootste bank van Oekraïne - met 20 miljoen klanten - dreigde om te vallen. De PrivatBank werd genationaliseerd en de overheid pompte er vijf miljard. Als dat geld in de zakken van Kolomojski en zijn zakenpartner verdwijnt, dreigt Oekraïne bankroet te gaan.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: