maandag 13 april 2020

Brand bij Tsjernobil rukt op richting kerncentrale

Foto: ministerie van Noodsituaties.
Het lukt maar niet om de branden bij de in april 1986 verwoeste kerncentrale van Tsjernobil onder controle te krijgen. Het ministerie voor Noodsituaties meldt weliswaar dat de situatie onder controle is, maar er zijn ook berichten dat het vuur zich alleen maar verder uitbreidt. Zo meldt Jaroslav Jemelianenko, die excursies verzorgt in de 'verboden zone', dat het vuur nu de verlaten stad Pripjat nadert. ''Het vuur is de weg overgestoken, langs het treinstation Janov onderweg naar Pripjat'', schrijft Jemelianenko op zijn Facebookpagina.

Onder de huidige omstandigheden breidt de brand zich verder uit richting de kerncentrale. ''De situatie is kritiek. Het gebied staat in brand. De lokale autoriteiten melden dat alles onder controle is, maar de werkelijkheid is anders. Het vuur breidt zich razendsnel uit.'' Hij vermeldt er bij dat vandaag de Nationale Garde, het binnenlandse leger, is ingezet om het vuur te bestrijden.

Ook Greenpeace Rusland waarschuwt voor grote problemen, meldt het persagentschap Reuters. Terwijl de autoriteiten het op zaterdag 4 april hadden over een brand die 20 hectare zou omvatten, toonden satellietbeelden aan dat het om 12.000 hectare ging. Inmiddels zou het om 34.400 hectare gaan. Een tweede brand, die inmiddels 12.600 hectare bosgebied in vlammen heeft doen opgaan, bevindt zich nu op een kilometer van de kerncentrale.

Jemelianenko komt met een zelfde verhaal. Hij heeft het echter vooral over Podlesni, waar zwaar radioactief afval van de verwoeste kerncentrale is opgeslagen. Het vuur zou de opslagplaats tot op twee kilometer zijn genaderd.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is er geen gevaar voor de bevolking. Onderminister Anton Herashtsjenko roept zelfs op om ''geen nepnieuws te verspreiden en voor paniek te zorgen''. Het stralingsniveau in zowel de hoofdstad als in de provincie Kyiv zou binnen aanvaardbare grenzen zijn. Wel werd verhoogde straling gemeten in het verboden gebied, in een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale.

Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor Nucleaire en Stralingsveiligheid (SSTC NRS), een overheidsinstantie, laat op haar website in een animatie zien hoe een radioactieve wolk vanuit Tsjernobil richting de hoofdstad trekt, om daar morgenochtend overheen te trekken.

Bronnen: Reuters, 112.ua, Kyiv Post, SSTC NRS

Geen opmerkingen: