zondag 5 april 2020

Dit jaar al twaalf burgerdoden door landmijnen

Twaalf burgers zijn sinds het begin van dit jaar om het leven gekomen door landmijnen. Dat meldt Jashar Halit, die de leiding heeft van de waarnemersmissie van de OVSE in Oost-Oekraïne. Ook zouden 48 burgers gewond zijn geraakt door deze explosieven. Onder hen waren tien kinderen. Sinds 2017 zijn volgens de OVSE al 300 burgers gedood door landmijnen.

Recentelijk zijn er landmijnen opgeruimd door zowel de separatisten als het Oekraïense leger bij drie dorpen waar de strijdende partijen zich 500 meter van de frontlijn hebben teruggetrokken. Halit is daar blij mee, maar hij vindt tegelijkertijd dat er meer gedaan moet worden om de veiligheid voor de burgerbevolking te verbeteren.

''Het is noodzakelijk om met spoed de landmijnen op te ruimen op plekken waar veel mensen samen komen, in het bijzonder bij scholen, ziekenhuizen en de doorlaatposten op de frontlijn'', aldus Halit die niet alleen wil dat landmijnen worden opgeruimd, maar dat ook wordt afgezien van het leggen van nieuwe landmijnen. ''Zeker nu de burgerbevolking ook nog geconfronteerd worden met de dreiging van het coronavirus.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: