dinsdag 14 april 2020

Minister overweegt maatregelen snel af te bouwen

Minister Maksim Stepanov meent dat de quarantainemaatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan wellicht eerder dan vrijdag 24 april opgeheven kunnen worden. Hij kijkt daarbij naar China en Oostenrijk, waar de maatregelen inmiddels zijn versoepeld door een afname van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen.

''Als we zien dat wij ook kunnen versoepelen, dan doen we dat meteen'', zei Stepanov vanmiddag tijdens een persconferentie via een videoverbinding. Hij wil echter wel vasthouden aan de maatregelen tot na het orthodoxe Pasen komend weekeinde, waardoor het bij een voortijdige versoepeling hooguit om enkele dagen gaat. De boodschap van minister Stepanov sluit niet bepaald aan bij wat premier Denis Shmihal eerder zei, namelijk dat de quarantainemaatregelen pas begin mei versoepeld gaan worden.

Het is ook weer een ander verhaal dan Stepanov's onderminister Viktor Liashko vertelt. Die heeft bij herhaling zijn bezorgdheid uitgesproken over wat er gedurende het komende paasweekeinde kan gebeuren, namelijk dat veel mensen bij elkaar komen. Niet in de kerken, want 85 procent blijkt die te mijden. Maar met Pasen is familiebezoek gebruikelijk. In de week na Pasen is het traditie dat de graven van overleden familieleden massaal worden bezocht. Alle kans dus voor het coronavirus om zich te verspreiden. En dus is het logischer om vast te houden aan tenminste vrijdag 24 april en niet een of meer dagen eerder.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: