woensdag 22 april 2020

Fors minder 'gewone' misdaad, internetfraude stijgt

De misdaadcijfers zijn in de afgelopen weken zo'n 30 procent gedaald door de quarantainemaatregelen, maar de internetfraude is juist toegenomen met 15 procent. President Volodimir Zelenski heeft de bevolking opgeroepen om nu extra voorzichtig te zijn bij het bestellen van producten, kleding en software bij webshops. De staatsveiligheidsdienst SBOe heeft al 207 mensen opgepakt die nepnieuws over het coronavirus verspreidden via internet. Huiselijk geweld heeft sinds de invoering van de quarantainemaatregelen een grote vlucht genomen. Er zijn al meer dan 40.000 aangiftes gedaan bij de politie.

Het klooster Kyiv Petsjersk Lavra, beter bekend als het Holenklooster, kan de zorg voor meer dan honderd zieke priesters niet meer alleen aan en heeft de autoriteiten om hulp gevraagd. Metropoliet Pavel van het Moskouse patriarchaat moest anderhalve week geleden al zijn ongelijk bekennen nadat hij eerder had aangegeven dat niet de quarantainemaatregelen van de overheid, maar bidden en elkaar omhelzen het beste zouden helpen tegen het coronavirus. Op dat moment waren al 26 van zijn priesters ziek geworden.

Ondanks een door de landelijke overheid opgelegd verbod gaan de voedselmarkten in de steden Odesa en Charkiv nog altijd gewoon door. Het verbod geldt sinds 14 april en de burgemeesters van beide steden verzekerden begin deze week aan stafchef Andriej Jermak van president Zelenski dat er geen voedselmarkten meer werden gehouden.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: