dinsdag 28 april 2020

Half miljard euro begrotingstekort in eerste kwartaal

Het Oekraïense begrotingstekort is in de eerste drie maanden van dit jaar al opgelopen naar 587,5 miljoen euro. Dat is 93 procent hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat heeft slechts ten dele te maken met het coronavirus, want de eerste quarantainemaatregelen werden pas halverwege maart genomen.

Inmiddels heeft het parlement besloten om de overheidsuitgaven nog verder op te schroeven om de economische gevolgen van de quarantainemaatregelen en de hogere kosten voor de volksgezondheid op te kunnen vangen. Inmiddels wordt uitgegaan van een tekort van maar liefst 10,1 miljard euro aan het einde van het jaar.

Om een bankroet van de Oekraïense overheid te voorkomen, is de hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hard nodig. Het IMF wil 7,35 miljard euro noodsteun geven, maar dan moet het parlement nog wel eerst de anti-Kolomojski wet definitief goedkeuren. Dat wordt nog een taai proces, want na de eerste lezing zijn ruim 16.000 amendementen ingediend. Komt het IMF over de brug, dan valt ook financiële steun te verwachten van de Wereldbank en de Europese Unie.

De Wereldbank heeft al wel 124 miljoen euro toegezegd voor de gezondheidszorg, waarvan 32,2 miljoen bestemd is voor het behandelen van coronapatiënten. De rest van het geld is vooral bedoeld om de gezondheidszorg te hervormen en duizenden artsen bij te scholen zodat ze op een moderne manier hun werk kunnen doen

Bron: Unian

Geen opmerkingen: