zaterdag 18 april 2020

Zelenski: 'Laten we vooral thuisblijven met Pasen'

President Zelenski sprak een paasboodschap uit.
Foto: president.gov.ua
President Volodimir Zelenski heeft de Oekraïners opgeroepen om morgen toch vooral thuis te blijven. Morgen is het orthodoxe Pasen en gevreesd wordt dat veel mensen toch naar de kerk gaan en op familiebezoek, wat een enorme toename van het aantal besmettingen met het coronavirus tot gevolg kan hebben. ''Laten we thuis blijven. En na het weekeinde, na de quarantaine, laten we dan vooral schrikken van wat de weegschaal ons te vertellen heeft, en niet de aantallen nieuwe besmettingen die we met ons allen hebben veroorzaakt'', aldus de president in zijn paasboodschap.

''Pasen is het feest van de eensgezindheid. En dezer dagen is iedereen vervuld van één wens: er weer op uit gaan. Ik weet hoe dit voelt, want ik zit van 's morgens tot 's avonds in mijn kantoor'', houdt hij iedereen voor.

''Herinnert u zich nog hoe het voelde als we als kind van onze ouders niet naar buiten mochten? Nu zitten we in een situatie dat we onze ouders beletten om naar buiten te gaan. Het is geen kwestie van wraak nemen voor toen, het is onze bezorgdheid om onze ouders. Als we allemaal thuis blijven, dan tonen we dat we werkelijk één zijn. Eensgezindheid ten gunste van onze dokters, ten gunste van ieders gezondheid en van de toekomst van ons land.'' En over het missen van de kerkdienst: ''Het sterkste geloof is geloof in ons hart.''

Ook metropoliet Epifanius van de Orthodoxe kerk van Oekraïne en aartsbisschop Svjatolsav van de Grieks-katholieke kerk roepen op om toch vooral thuis te blijven. ''Natuurlijk vieren we de herrijzenis van Christus ook onder deze bijzondere omstandigheden. Dat doen we online'', aldus Epifanius. Uit een peiling bleek eerder deze week dat 85 procent van de Oekraïners daadwerkelijk thuis wil blijven. Slechts een kleine groep gelovigen zet toch door, gaat naar de kerk of laat hun priester de paasmand zegenen.

Er worden morgen 22.000 politiemensen ingezet bij de kerken in het hele land. Zij moeten er voor zorgen dat iedereen zich aan de quarantainemaatregelen houdt en dat zich geen grote groepen gelovigen buiten bij de kerken verzamelen.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: