woensdag 29 april 2020

'Micheil Saakasjvili wordt toch geen vicepremier'

Micheil Saakasjvili. Foto: vrije bron.
De benoeming van Micheil Saakasjvili als vicepremier voor Hervormingen lijkt van de baan. Dat meldt het persagentschap Unian op basis van een bron uit de parlementsfractie van regeringspartij Dienaar van het Volk. Er was geen meerderheid voor te vinden. Niet bij Dienaar van het Volk en evenmin in samenwerking met andere fracties. Er zouden tussen de 140 en 170 parlementsleden te porren zijn om Saakasjvili een kabinetspost aan te bieden, bij lange na geen meerderheid.

Naar verluidt heeft de voormalige Georgische president een andere functie aangeboden gekregen, buiten het kabinet. Eind deze week moet het parlement opnieuw bijeen komen, maar daar komt Saakasjvili's benoeming niet meer aan de orde. ''We houden morgen niet eens een fractievergadering'', aldus de bron. President Volodimir Zelenski deed Saakasjvili eerder het aanbod om vicepremier te worden, maar ook hij zou inzien dat het geen haalbare kaart is. De president zou ook geen extra druk op zijn partijgenoten willen uitoefenen.

De benoeming van Saakasjvili tot vicepremier viel slecht bij de Georgische regering. De ex-president wacht een jarenlange gevangenisstraf wegens machtsmisbruik - geweld tegen demonstranten. Georgië dreigde z'n ambassadeur terug te halen, wat ook in Oekraïne weer hard aan kwam.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: