woensdag 8 april 2020

'We kunnen niet twee of drie maanden op slot'

Premier Denis Smihal verwacht dat de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus worden verlengd tot ergens mei. Veel langer kan niet, aldus de premier. ''We kunnen niet twee of drie maanden op de bank thuis doorbrengen, we zullen de economie weer aan de gang moeten zien te krijgen.'' Vooralsnog gelden de quarantainemaatregelen tot en met vrijdag 24 april. Dat ze op dinsdag 14 april al van tafel gaan is niet waar, aldus de premier. Hij noemt de verhalen hierover in de media 'fake nieuws'.

Viktor Liashko, onderminister van Volksgezondheid en de baas van de Nationale Gezondheidsdienst, houdt zich vooralsnog op de vlakte of het eind aan de beperkende maatregelen al in zicht is. ''We volgens de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Ook bekijken we de scenario's in de landen van de Europese Unie en die van de ons omringende landen die later dan wij maatregelen hebben getroffen.''

Er komen mogelijk zo'n 900 gevangenen vervroegd vrij. ''Het gaat om mensen die geen gevaar voor de maatschappij vormen'', aldus minister Denis Maljoeska van Justitie. ''Het is niet zo dat we duizenden gevangenen vrij gaan laten, want dat zou onverantwoord zijn.'' Maljoeska wil ook de Strafwet zodanig aanpassen dat voor een aantal lichtere vergrijpen alleen nog boetes worden uitgedeeld en geen gevangenisstraffen meer.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: